
Autochłodnia chłodni nie równa. Inne auta przeznaczone są do produktów zamrożonych, inne do chłodzonych, tak samo inne do ekspedycji a inne do transportu – kliknij. Nie istnieje pojęcie uniwersalnej autochłodni, gdyż każda specjalność ma swoje charakterystyczne wymogi. Odmienne żądania co do transportu specjalistycznego będą mieć przedsiębiorcy i spedytorzy mięsa, wędlin, wyrobów garmażeryjnych, produktów mleczarskich, nabiałowych, ryb, owoców morza, inne przedsiębiorcy wyrobów piekarniczych, cukierniczych, a inne spedytorzy warzyw, owoców, olejów, tłuszczy, oraz lodów czy produktów mrożonych. Inne natomiast producenci i dystrybutorzy roślin ozdobnych czy farmacji. Wykorzystanie właściwego typu chłodni (czytaj o wynajmie plandek), zabezpiecza przed psuciem towarów i pozwala nawet na wielogodzinny przewóz.
Transport specjalistyczny posiada dodatkowy atut, dotyczący tak zwanego: food biznesu . Do tego dochodzi występująca na rynku sezonowość, latem: lodów, w okresach przedświątecznych: wędlin, wyrobów mięsnych i tym podobne. A to sprawia, że przedsiębiorstwa zamiast posiadać ponadplanowe samochody, po prostu biorą w użyczenie na czas, w którym są one naprawdę potrzebne – profesjonalne przedsiębiorstwa spedycyjne (www) mające odpowiednie dla danej branży, zaplecze samochodowe. Więcej informacji: wynajem kontenerów chłodni