Cukiernictwo w Polsce ma ciekawą tradycję. Cieszące się uznaniem cukiernie powstały w dwudziestoleciu międzywojennym, a niektóre nawet wcześniej. Profesjonalne cukiernictwo to rzemiosło z pasją. Mówi się, że łączy w sobie zamiłowanie do wyrobów z cukru ze sztuką. Wystarczy obejrzeć na dekoracyjne torty i ciasta, żeby uświadomić sobie, że zrobienie tak pięknie wyglądających słodkości, wymaga szczególnych zdolności.
Autor: www.indexfood.pl
Źródło: www.indexfood.pl
Rodzime cukiernictwo przeszło próbę czasu głównie w PRL-u. W ówczesnych czasach nie było składników. Były gotowe przepisy, kreatywność nie były wartościowymi cechami u pracowników cukierni. Dziś ma miejsce swoiste odrodzenie zawodowego cukiernictwa. Sytuacja ta to niewątpliwie wielka korzyść dla klientów cukierni.
Najlepsze cukiernie znajdziemy w Paryżu. We Francji niektóre cukiernie mają wręcz świątynny charakter. Ciastka sprzedaje się w gustownym wystroju wnętrza. Wyroby są przechowywane w szklanych gablotach i pakowne w złote pudełka. W Paryżu cukiernictwo jest rzeczywiście na niedoścignionym poziomie i ma więcej wspólnego ze sztuką niż zawodem. Sekret tkwi między innymi w unikalnej technice, które u nas są jeszcze nieznane.
Autor: ZOOM bsc
Źródło: ZOOM bsc
Zawodowe cukiernictwo polega przede wszystkim na wymyślaniu nowych kompozycji smakowych. Naturalnie istnieje też cukiernictwo przemysłowe. Tutaj również potrzeba kwalifikacji zawodowych, jednak produkcja na masową skalę nie wymaga wybitnego znawstwa. Pozostała część na
W rzeczywistości praca w tym zawodzie, jeśli mamy dobre umiejętności może być opłacalna i łatwo znaleźć zatrudnienie. W mniejszych i większych miastach|każdym mieście|niejednym mieście istnieją nierzadko liczne cukiernie lub fabryki (sprawdź ofertę
kador sp. z o.o) wyrobów cukierniczych. Jeżeli na przykład szukamy w internecie: praca Opole, praca cukiernik, to z pewnością nie będziemy mieć kłopotów z zatrudnieniem.
Żeby zajmować się cukiernictwem, musimy skończyć odpowiednią szkołę lub fachowy kurs. Absolwent szkoły powinna być przygotowana do wykonywania istotnych w zawodzie czynności. Są to między innymi: sporządzanie półproduktów i gotowych wyrobów cukierniczych oraz biegłość dekorowania.