Transport w warunkach kontrolowanych – Zadbanie o warunki przewożonej żywności

Kontrola warunków transportowanej żywności to bardzo ważny aspekt w czasie przejazdu. Już kilkugodzinny przejazd stosownie zapakowanych produktów może w zły sposób wpłynąć na ich strukturę itd. Dlatego też firmy przewożące stawiają na transport w temperaturze kontrolowanej.

transport

Autor: Jean-Pierre
Źródło: http://www.flickr.com
Przedziały temperatur są różne, dotyczą ponadto różnych produktów, które są przeznaczone do dystrybucji: żywności, roślin, słodyczy, lodów itp. Mechanizmy kontrolujące temperatury wewnątrz przyczepy magazynującej działają w trzech strefach. Te zdecydowanie poniżej zera (do minus dwudziestu stopni), nawet zakładając, że przewóz (tylko tutaj – oferty transportu do niemiec) odbywa się podczas mroźnej zimy, wymagają mocniejszego zamrażania. Temperatury między 2-8, 8-15 i 15-25 stopni to trzy kluczowe progi, regulowanych temperatur kontrolowanych. Choć prawdopodobieństwo zbieżności z temperaturą otoczenia jest tutaj większe, dystrybutor nie pozwala sobie nawet na kilka stopni różnicy.

Trzon zabiegów mających na celu przewóz (Przewozy do Niemiec z Dolnego Śląska – http://edenbus.com.pl/oferta/przewozy-do-niemiec-jelenia-gora/) w kontrolowanej temperaturze stanowią specjalistyczne systemy opakowań i kontroli kamerą. Do tego dochodzi chłodzenie jeśli chodzi o przewozy w sztucznym otoczeniu o temperaturze poniżej zera.

spedycja

Autor: Glen Wallace
Źródło: http://www.flickr.com

Dystrybutorzy wszelkich dóbr spożywczych i nie tylko, które przeznaczane są na transport w temperaturze kontrolowanej w większości przypadków decydują się na usługi prywatnych flot przewoźniczych. Spedytorzy obdarzani szczególnym zaufaniem są sprawdzonymi spółkami – przedsiębiorstwami, z solidnym zapleczem pojazdów i objeżdżaniem po Europie. Muszą posiadać dokumenty pieczętowane przez państwo – bez dodatkowej biurokracji przed taką usługą staje większy znak zapytania. A to obniża ich wartość i potencjał rynkową.

Przewozy wyjątkowo kontrolowane pod względem temperatury i zabezpieczeń dotyczą żywności krótkoterminowej i lekarstw. Te pierwsze – przede wszystkim z powodu krótkiego terminu spożycia, a leki i wyroby medyczne przez siłę oddziaływania i konieczność selekcji. Choć leki dysponują nawet kilkuletnim okresem ważności, są jeszcze bardziej skrupulatnie monitorowane. Przesyłki w transporcie z kontrolowaną temperaturą, dla wtórego bezpieczeństwa, są dodatkowo opakowywane. Potencjalne ryzyko zguby i zepsucia kontrolerzy zbliżają do zera bezwzględnego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


*